Google Domains Review: 8 Pros & 2 Cons using it (April 2024)
Обелоденување: Кога купувате услуга или производ преку нашите врски, понекогаш заработуваме провизија.

Google Domains Review: 8 Pros & 2 Cons using it!

Unknown to many, Google Domain Registration services е обезбедена од страна Google Domains. However, the service is still currently on beta, despite launching way back in January 2015.

10% Off Google Workspace Promo Codes

Не е достапен и ширум светот; наместо тоа, само луѓе со адреси за наплата во следниве земји можат да вршат набавки Google Domains.

  • Австралија
  • Бразил
  • Канада
  • Франција
  • Индија
  • Индонезија
  • Италија
  • Јапонија
  • Мексико
  • Холандија
  • Шпанија
  • Тајланд
  • Обединето Кралство
  • Соединети Држави
  • Виетнам

Горенаведеното не значи дека нема да можете да управувате со постојните сметки на домен кога патувате надвор од овие земји.

Сè додека имате валидна адреса за наплата во овие земји, ќе можете да купите домен од услугата.

Ако живеете во други земји освен горенаведеното, можете пријавете се за да добиете известување за е-пошта еднаш Google Domainзапочнува да ги нуди своите услуги во вашата земја.

Предности за добивање домен од Google:

Кои се предностите на добивање на домен од услугата за регистрација на домен на самиот Google на Google? Ги набројавме најочигледните подолу.

1. Име и углед на Google:

Google е тоа што е, кога добивате домен од нив, ве уверивте дека добивате услуга поддржана од една од најпрепознатливите брендови во светот, вредна околу 82.5 милијарди американски долари и само втора за Apple во Список на Форбс од највредните светски брендови.

Име-и-углед на Google

Google will not just buckle and fold up – it is definitely not a fly-by-night domain registrar.

Фактот дека вашиот домен е хостиран на истите сервери за имиња, каде Гугл е домаќин на сопствените домени, сам го смирува.

Серверите на Google DNS се дел од 'рбетот на Интернетот и веројатно решаваат милиони, ако не и милијарди, барања секој ден.

Ако веќе користите Google Analytics или некоја друга услуга обезбедена од Google, добро е да знаете дека Google исто така обезбедува регистрација на домен.

Although it may be true that these services can be set up easily enough regardless of the domain registrar, it’s always convenient to have one vendor provide all these services.

2. Различни партнери за веб-хостинг:

Иако Google DomainНе нуди услуги за веб-хостинг сам по себе, има партнерства со провајдери на веб-хостинг од трети страни, овозможувајќи ви да го поврзете вашиот домен до овие услуги непречено и со минимална неволја. Можеш да користиш проверка на доменот на овластувањата да го проверите авторитетот на вашиот домен, што е бесплатна и сигурна онлајн алатка.

Овие провајдери на трети страни вклучуваат Shopify, Squarespace, Вебли, Wix, and WordPress by BlueHost.

third-party-providers-BlueHost-Google-Domains

Прочитајте повеќе детали за BlueHost и како можеш Поставете WordPress in BlueHost.

third-party-providers-BlueHost-Google-Domains2

Вие не сте ограничени само на горенаведените провајдери за хостирање - можете да го поврзете вашиот домен со кој било провајдер на веб-хостинг од трети страни по ваш избор. Можете дури и да го пренасочите вашиот домен до вашата тековна веб-страница, ако веќе имате.

Се разбира, хостинг со партнер од трети страни бара плаќање на хостинг такси, исто како и хостинг од друг домен домаќин кој исто така нуди услуги за веб-хостинг.

Меѓутоа, во случајот со оние домаќини на трети лица со кои Google Domains се здружија, очекувајте дека процесот на поставување на вашата веб-страница на нив веќе е рационализиран.

Можете исто така да го поврзете вашиот нов домен со постојните сметки на Blogger или Google Sites. Бидејќи Гугл поседува блогер и страници на Гугл, уверени сте дека процесот ќе биде полесен, ако не и безболен.

Исклучителната документација за поддршка што ја обезбедува Google, исто така, ќе помогне многу во олеснување на процесот.

Google DomainПомош

3. Хостирање на апликации на Google App Engine и платформа на Google Cloud:

If you are a developer and you’re looking for a suitable hosting service for that application you have in the pipeline, you might want to get a domain account од Google Domains.

Зошто? Бидејќи можете да го поврзете вашиот домен со Google App Engine, сопствената платформа за хостирање на апликации на Google.

Апликација-хостинг-на-Гугл-апликација-мотор

Google App Моторот е една од услугите во платформата на облак на Google, сопствена услуга за компјутерски облак на Google. Овие услуги се водат од сопствени центри за податоци на Google, истите центри за податоци што опфаќаат широк спектар на услуги на Google, на пр., Е-пошта и складирање на облак.

Ова го прави Google Domainе особено погоден за компаниите што веќе се запознати со платформата.

Бидејќи сопствената инфраструктура на Google работи на платформата, може да се уверите дека истата ќе биде опширно одржувана и поддржана. Така, прекинувањето треба да биде минимално.

Покрај тоа, не мора да одвојувате ресурси за управување со инфраструктурата, бидејќи Google веќе го прави тоа за вас.

Она што ја прави платформата попривлечна е дека нејзиниот ценовен модел се заснова на употреба. Ако вашата употреба не надминува одредена граница, може да го добиете вашиот хостинг бесплатно.

google domain pay what you use

Таквиот модел на цени е идеален ако вашата апликација е нова и сè уште ги нема многу корисници. Нема трошоци за однапред и без такси за престанок, исто така. Можете да заштедите што може да бидат значителни суми во хостинг такси.

Единствената внимателност е што мора да бидете запознаени со овие платформи за да ги користите продуктивно. Ако не сте запознаени со нив, може да добиете стручна помош од надворешни консултанти, бидејќи веќе има многу програмери што ги користат.

Ова значи да платите потенцијално огромни суми во однос на такси за консултации.

4. Прилагодена е-пошта со G пакет:

Google Domainпонуди бесплатна шпедиција на е-пошта. Може да поставите 100 алијаси за е-пошта за вашиот домен. Ова е идеално за индивидуални корисници и мали бизниси.

Прилагодено-е-пошта-со-Г-пакет

Како и да е, може да изберете да добиете G Suite со вашата домен хостинг сметка, иако со дополнителен надомест (30 УСД по корисник месечно).

Ова значи дека добивате посветена адреса за е-пошта, како и 30 GB на Google Drive, Hangouts, Документи, листови, слајдови, форми, календар и страници.

Можете исто така да скалите, додавајќи колку корисници со свои сметки за е-пошта колку што сакате. Оние не се ослободуваат, се разбира.

Иако по избор и е достапен само за надоместок, фактот дека ја имате оваа опција значи уште една неволја да присуствувате кога водете бизнис.

Не мора да одржувате ваши сопствени сервери за е-пошта, бидејќи Google ќе го направи сето тоа за вас.

5. Широк спектар на достапни TLD:

Google Domains offers a wide range of available TLDs. You can see the complete list овде.

TLD со широк опсег-достапни

The list is comparable to what other domain registrars support. Google DomainСе обврза да обезбеди што повеќе од стотиците нови TLD кои ќе бидат достапни во следните неколку години.

Така, ако гледате нов домен со една од претстојните TLD наставки за вашата веб-страница во иднина, можеби ќе можете да го добиете тој домен од Google.

6. Запознаен интерфејс:

Ако веќе имате сметка на Google или сте корисник на Google+ или GMail, можете да управувате со вашата домен сметка директно од сметката на Google.

Интерфејс на Google-домени

Нема крива на учење во процесот, бидејќи ова ќе го направите од веќе познат кориснички интерфејс. 'Llе заштедите време, нешто не е можно со други домаќини на домени со непознати конзоли за управување.

Заедно со познатиот интерфејс, очекувајте безбедносните карактеристики да бидат исти за производите на Google насекаде. Така, дадена е двофакторна автентикација.

7. Широк спектар на бесплатни додатоци:

Имате широк спектар на Add-ons, без дополнителни трошоци, кога ќе добиете домен од Google Domains.

Овие вклучуваат регистрација на приватниот домен, пренасочување на е-пошта, пренасочување на доменот, до 100 прилагодливи поддомени и алатки за управување со домен користејќи едноставен и познат интерфејс (види претходниот дел).

8. Широка поддршка на клиентите и документација:

Ако сте корисник на GMail или ако имате сметка на Google, веројатно сте наишле на опциите за самопомош на Google во еден момент на време.

Затоа е малку изненадувачки Google Domainпонуди телефонска поддршка настрана од вообичаената поддршка за разговор и е-пошта што ја даваат другите домаќини на домен.

Страна за поддршка на домени на Google

Часовите за поддршка на телефон се ограничуваа на 15 часа на ден (6: 00-9: 00 часот. Време на Пацифик на САД), но ова сега е продолжено до 24/7, исто како разговорот и е-поштата.

Google DomainИсто така, не разочара во однос на документацијата за поддршка. Ако имате проблем со поставување на вашата сметка, можете да изберете да не контактирате воопшто со поддршка, со оглед на сеопфатната документација. Ова не е изненадувачки, бидејќи производите на Google традиционално не недостасуваат во овој аспект.

на Google DomainСтраницата за поддршка е прикажана на екранот подолу. Забележете го едноставниот интерфејс што долго време ги карактеризира веб-страниците на Google.

Конс за да имате домен со Google:

Значи, кои се неповолните страни, доколку регистрирате, домен со Google Domains?

1. Висока цена во споредба со другите услуги за регистрација:

Compared to other domain registrars, Google Domains does not come cheap. A dot-com domain costs $12 per year.

Згора на тоа, Google Domainне нуди попусти за долгорочни договори, на пример, ако регистрирате домен за 5 години, сепак плаќате 12 долари годишно.

Табелата подолу ги споредува цените на .COM домените на Google Domains и NameCheap. Забележете го малиот попуст што NameCheap нуди ако добиете домен две и три години.

компанијата 1 Година 2 Години 3 Years>
Google Domains $12 $12 $12
NameCheap $8.88 $10.88 $10.78

Other domain registrars that also provide web hosting services offer substantial discounts on your first year of registration. The same can be said for web hosts that offer free domain accounts for a year.

If you go through our NameCheap преглед, you’ll find out that NameCheap has consistently low renewal rates on multi-year contracts.

Ова не е точно со Google Domainс, сепак. Ако изберете да регистрирате домен со компанијата, ќе мора да платите одделно за хостирање на Google App Engine.

Ако добиете апликација што работи на Google App Engine и одлучите да го обновите доменот со Google DomainИ, сепак треба да ја платите нормалната стапка за вашиот домен.

Со оглед на тоа што вашата употреба може да не го надминува бесплатниот план на Google App Engine, ова воопшто не изгледа лошо, особено ако само започнувате и ги немате многу корисници сè уште.

Како и да е, ова можеби не е толку точно, откако вашата веб-страница ќе започне да се шири во однос на корисниците.

2. ограничено покритие:

Како што споменавме погоре, Google DomainВо моментот работи само во четири земји: САД, Канада, Индија и Велика Британија.

Ако живеете надвор од овие земји, немате среќа - нема да можете да регистрирате домен со компанијата.

Theе се сретнете со следнава порака ако се обидете да регистрирате домен од земја каде Google Domainне работи.

Ограничено покритие

Дали Google Domains на крајот ќе им понуди на своите услуги на жителите од другите земји останува големо прашање, иако имајќи ги предвид можностите на Гугл, тоа нема да претставува изненадување за сите на сите ако наскоро започнат да ја нудат услугата низ целиот свет.

Сепак, Google не ги очекува своите планови во врска со услугата. Значи, ако веќе барате да го регистрирате вашиот нов домен, веќе треба да започнете да барате од другите реномирани услуги за хостирање на домен на нашата листа.

GoDaddy vs Google Domains

If you only want to talk about price then GoDaddy certainly can’t compete, including the fact that they both offer excellent customer support and dozens of add-ons.

Но GoDaddy offers some creative domain names if that is what you want. For example, if you’re in a musical/dance group, then you can use a unique ‘.band’ or ‘.dance’ domain name. Only available at GoDaddy's.

Another major difference would be the domain selection. Google Domain offers 272 while GoDaddy has 644 which is more than twice the number.

But again, more always doesn’t mean better. Google Domains has better security measures.

If you’d like to learn more, we have an entire article on Google Domainе наспроти GoDaddy or if your final consensus is neither then we have GoDaddy Алтернативи премногу.

Крајна линија за Google Domains:

Although still in beta mode after more than two years in the domain registration business, Google Domains will not go away anytime soon. If you’re looking for a reliable domain registrar, Google Domain одговара на сметката.

Beе бидете сигурни дека вашите сервери за имиња секогаш ќе бидат нагоре, бидејќи овие се истиот хардвер на кој работи сопствената инфраструктура на Google.

True that the pricing is a bit higher compared to other domain registrars, particularly since Google Domains do not seem to offer any promo pricing, but Google’s name and reputation is more than enough to compensate for the higher pricing.

Add to that the fact that you get Whois privacy plus a slew of other add-ons, and Google Domainи прави доволно сладок договор.

Ако сте индивидуален или сопственик на мала деловна активност со ограничен буџет, додадениот трошок може да не биде оправдан.

But if you’re looking for a domain registrar that also simplifies the process of putting your website or app on hosting from Google Apps Engine or the Google Cloud Platform, Google Domains is an attractive option.

Ако имате доволно среќа да живеете во оние достапни земји каде Google Domains operates, the company is an excellent domain registrar да се разгледа.

X
de Deutschfr Françaiszh-CN 简体中文zh-TW 繁體中文ar العربيةhr Hrvatskida Dansknl Nederlandsen Englishel Ελληνικάiw עִבְרִיתhi हिन्दीid Bahasa Indonesiait Italianoja 日本語ko 한국어no Norsk bokmålpl Polskipt Portuguêsro Românăru Русскийes Españolsv Svenskatr Türkçevi Tiếng Việt
2 Акции
Tweet
Сподели
Пин
Сподели2