Обелоденување: Кога купувате услуга или производ преку нашите врски, понекогаш заработуваме провизија.

Shopify vs BigCommerce: Key Differences Explained (2024)

Забелешка: Ние ги тестиравме двете платформи. Врз основа на тоа, направивме споредба што ќе ви помогне да одлучите која би била одлична за вас.

Светот на градење на страници за електронска трговија има неколку гиганти. Можеби најголемиот од нив е Shopify: од основањето во 2006 година, таа обработи повеќе од 72 милијарди американски долари - БДП на мала земја.

Овој запрепастувачки волумен е поставен Shopify далеку од повеќето други нејзини конкуренти.

Сепак, постои ривалска количка и платформа за е-трговија што има значително влијание на своето.

Тоа би било BigCommerce; допаѓа Shopify, BigCommerce некогаш беше старт-ап со мал тим што се балонуваше низ годините.

Од основањето во 2009, BigCommerce има обработено продажба од 17 милијарди долари; иако далеку од Shopifyфигура на фигура, BigCommerce сигурно се издвои од конкуренцијата да стане еден од нив Shopifyглавна е ривали.

Што повеќе, BigCommerce has become the platform of choice for many of the world’s leading brands, such as Toyota, Motorola, Camelbak, and Ben & Jerry’s (among others).

Па, како тие се споредуваат во однос на квалитетот? Прави BigCommerceцените го победија неговиот голем ривал? Направи Shopifyилјадници вработени се осигураат дека има подобра поддршка од клиенти отколку BigCommerceстотици? Која услуга, за сè, е подобра?

Во овој преглед, ќе ги споредам двете платформи користејќи го моето искуство и фактите на теренот. Тешко е, но и овие платформи нудат одлични услуги: па, да откриеме која е најдобрата за вас!

Shopify vs BigCommerce: Who has better pricing??

Првата работа што веројатно ја гледате е цените ..., па ајде да изнесеме лупа.

Shopify има три основни нивоа и две специјални нивоа. Првиот од овие специјални нивоа е Shopify Лајт: ова е 9 долари месечно, а во основа е за продажба на Facebook и Facebook Messenger.

shopify-lite

Вториот е Shopify Плус, што е за големи бизниси: ќе треба да стапите во контакт со некој за да преговарате за тоа.

Трите главни нивоа се Основни Shopify по 29 долари месечно, Shopify по 79 долари месечно и Напредно Shopify по 299 долари месечно.

shopify цените

BigCommerce исто така има три главни нивоа, и еден посебен степен. Овој специјален степен е исто така и за големите бизниси: Претпријатието има сопствени цени за оние кои се заинтересирани.

Трите главни нивоа се блиски цени Shopifyе: Стандард е 29.95 $ месечно, плус е 79.95 $ месечно, Pro е 249.95 $ месечно, а Enterprise има сопствени цени.

Bigcommerces Pricing-BIGCOMMERCE

Ако плаќате на годишно ниво, наспроти месечно, Плус и Про се намалуваат за 10%, на 71.95 $ и 224.95 $.

Иако е точно дека првите две нивоа се малку поскапи, оние што сериозно размислуваат за решенија за електронска трговија знаат дека еден долар е занемарлив во шемата на нештата.

Како и да е, повеќето луѓе нема да плаќаат месечно, но за една година или повеќе за правење услуги BigCommerce нешто поевтино во целина.

Дури и да е така, сè уште не очекувам разликата од 10 до 20 американски долари за бизнисите што бараат услуга од втора или трета класа, да има многу разлика во однос на сè друго.

Интересна е разликата помеѓу Напредно Shopify BigCommerce Про: разлика од околу 50 американски долари месечно. Ако бизнисот веќе размислува за која било од овие нивоа, многу е можно оваа разлика не е премногу значајна.

Само во случај, можеме да го кажеме тоа BigCommerce има подобро трето ниво цени.

Генерално, Shopify BigCommerce излезете со многу слични ценовници.

Shopify има поевтини опција, но тоа е многу мала опција, и BigCommerce има значително поевтино опција од трет степен.

Настрана од тие растојанија, првите две степени - веројатно меѓу нивните најпопуларни - се скоро идентични, даваат или земаат еден долар.

Shopify vs BigCommerce: Pricing Verdict

Додека двете компании се чини дека се врзани за цената, ајде да ги разгледаме компарациите на нивните карактеристики ... нешто што навистина ќе одреди која е подобра зделка.

Shopify vs BigCommerce: Who fares better in features?

Така, и обајцата Shopify BigCommerce се на слични цени, дајте или земете неколку разлики.

Како се зголемуваат карактеристиките за првите две нивоа со скоро идентична цена и како се снаоѓаат во пакетите со значителна разлика во цените?

За да започнете мал, BigCommerce Стандарден и основен Shopify понуди неограничени производи, продажни канали преку страници за социјални медиуми, брендирани мрежни продавници и сите основни алатки што се поврзани со поставување на онлајн продавница.

Покрај тоа, разликите почнуваат да се акумулираат: Основни Shopify ви дава напуштен код за обновување и попуст на количката.

Во Основно Shopify план

BigCommerce Стандард ви дава попуст, како и купони и картички за подароци - последните две се достапни само за Shopifyвтор степен.

BigCommerce Стандарден план

Што повеќе е BigCommerce стандардот има неограничени сметки за вработените додека е Shopify не нуди неограничени сметки за кое било од неговите три степени: максимумот е 15 со Напредно Shopify.

BigCommerce Стандард, исто така, дозволува рејтинг и преглед на производи, попусти на етикета за испорака, понуди за испорака во реално време, подобри алатки за известување и исход на една страница. Единственото нешто што влегува на ниво Shopify навистина има на влезно ниво BigCommerce важно е напуштеното закрепнување на количката, но не и сè.

Патем: Shopify нема исплата на една страница за која било од нејзините нивоа. Сите исплати на Shopify имаат процес во три чекори, кој е изненадувачки застарен за големото име во електронската трговија.

Во меѓувреме, нивните трет опции опфаќаат подеднакво. Постојат неколку работи што BigCommerce ги наведува тоа Shopify сепак, од искуство не можам да ви кажам дека ова има повеќе врска со тоа како тие класифицираат предмети отколку значителна разлика во бројот на алати.

Ова нè остава со следново: првите две нивоа се рамномерно цени, но BigCommerce нуди поголем список на карактеристики.

Третиот степен за двајцата Shopify BigCommerce се за рамномерно претставени, но BigCommerceцената е околу 50 долари поевтина.

Shopify vs BigCommerce: Features Verdict

Значи, додека Shopify сè уште е многу добро опремен - веројатно ќе има се што ви треба - би рекол BigCommerce може да понуди малку повеќе вредност карактеристика-мудар.

Но, додека двата производи имаат многу за да работат, колку е лесно да се користат навистина?

Shopify vs BigCommerce: Which is easy to use?

Shopify BigCommerce обработија милијарди долари во продажба за неколку години: притоа, обајцата ја докажаа вредноста на платформите за е-трговија.

На деловните субјекти им се потребни решенија кои не се само рентабилни, но се и ефикасни во времето: со други зборови, тие треба да имаат одредено ниво на употребливост, освен тоа што се одлични.

Па, како се редат овие два титана?

Еве го лесниот одговор: тие се приближно еднакви, но Shopify е малку повеќе пријателски за корисниците.

Ова не треба да биде контроверзно - на крајот на краиштата, причината BigCommerce е второпласиран до Shopify во однос на електронската трговија популарноста е затоа што е лесна за употреба и одборот до.

Сепак, мислам Shopify може да има совршена леснотија на користење повеќе од својот мал брат.

Shopify има поедноставен распоред што е полесно на очите, а можеби и побрзо.

shopify табла

Единствената реална разлика настрана од естетската е најголемата Shopifyопциите од менито се од левата страна, но најмногу BigCommerce's се алатникот на горниот дел од страницата - Јас лично го наоѓам поранешниот малку побрзо и полесно да работам со тоа, но тоа е само јас.

bigcommerce табла

Shopify исто така има многу повеќе објаснувачки материјал во реалниот процес на поставување продавници. Се надевате дека нема да ви треба, но сепак е корисно.

Ова не е да го кажам тоа BigCommerce збунувачки. На крајот на краиштата, ако навистина сте збунети BigCommerce, ќе бидете збунети од тоа Shopify како и - проблемот би бил прилагодлив на електронската трговија и поставувањето колички воопшто.

Shopify vs BigCommerce: Ease of Use Verdict

Сепак, додека обајцата се лесни за употреба, навигацијата е побрза за мене Shopify. Не е голема разлика, но оној што сè уште го забележав.

Shopify vs BigCommerce: Whose customer support is best?

За парчиња софтвер како сеопфатен како BigCommerce Shopify, леснотијата на користење е природно под влијание на квалитетот на поддршката на клиентите.

Јас ќе ти ја дадам добрата вест веднаш: и двете Shopify BigCommerce имаат силни услуги за поддршка на клиенти.

Всушност, овие се меѓу најдобрите Saas компании за поддршка на клиентите. Како и повеќето компании за хостирање и колички, овие две имаат опции за директно контактирање со претставници на услуги на клиентите - на кои ќе стигнеме во еден момент.

Тие исто така имаат и информативни содржини на лице место, и еве каде се одликуваат.

Да почнеме со BigCommerce: BigCommerce има еден куп бесплатни веб-винари, блог, форум во заедницата и база на знаење.

Исто така, нуди многу документација за Створил, BigCommerceе мотор за темирање и документација за API. Овие се неколку работи што развивачите на вашиот тим можеби сметаат дека се корисни.

bigcommerce stencil documentation

Првите наведени четири артикли се малку потребни - база на знаење и веб-страници се скоро универзални, а блоговите и форумите се многу чести. Сепак, BigCommerce ги извршува сите овие многу добро.

Иако BigCommerce не е толку голема како Shopify, Најдов дека заедницата е многу импресивна. Сè уште има многу луѓе кои решаваат проблеми и објавуваат креативни идеи. Форумот е секако доволно енергичен ако имате интерес.

Shopify ги презема работите чекор понапред, затоа држете се до појасите.

Shopify нуди: база на знаење, наречена нивна помош; „водичи, ”Што во основа е збирка на хибриди на инфографско-е-книги; „академија, ”Што во основа е збир на курсеви на различни теми во кои може да се запишеме; подкасти, од кои има само две опции; а деловна енциклопедија; е-трговија универзитет, кој се преклопува многу со упатствата; страница што наведува бесплатни алатки; а форум на заедницата, што е подмножество на универзитет за е-трговија; Shopify "Забрзано, “Која е збирка бесплатни фотографии со акции; и, конечно, Shopify "Поларис, “Која е помалку позната страница за детали Shopifyдизајн стандарди за оние згради Shopify продавници за нивните клиенти.

shopify база на знаење

Леле, тоа е тон нешта. Ајде да се распакуваме малку: некои работи се повеќе меки отколку супстанции.

Постојат неколку страници што обезбедуваат бесплатни фотографии на акциите, и деловната енциклопедија е веројатно несуштинска за оние кои започнуваат бизниси (па дури и ако е така, треба да работи и Гугл).

Искрено, го посакувам тоа Shopify ги консолидираше овие работи подобро. Тоа е малку големо - што е најдобриот ресурс што треба да се соочиме прво? Сепак, Shopify Polaris, Burst, академија, упатства и страницата на бесплатни алатки се многу корисни.

Севкупно, би опишал Shopifyинформативен материјал на лице место како хаотичен, но корисен и сеопфатен.

BigCommerce има помалку материјал, но јас не мислам дека клиентите страдаат заради тоа - тие имаат доволно ваков материјал, го форматираат поедноставно и ги одржуваат работите суштински.

Настрана информативната содржина на лице место, како се претставниците?

shopify разговор 1

shopify разговор 2

Одговорот траеше околу една и пол минута, и одговори на прашањето директно без да потроши простор и време. Тоа е прилично идеално искуство во разговор во живо.

Најдов BigCommerce да се биде приближно на ист начин; иако не се сите мои искуства со разговорот во живо, тие никогаш не ме разочараа.

Преземањето тука е дека и двајцата Shopify BigCommerce имаат одлични претставници за разговор во живо и услуги на клиентите.

И двајцата имаат еден тон материјал на теренот што е многу корисен. Не мислам дека некој ќе почувствува дека нивните потреби не се задоволни од таков материјал, но сепак можеме да кажеме Shopify има повеќе.

Додека Shopifyресурсите се многу повеќе натрупани и имаат многу повеќе пената, имаат и неколку дополнителни работи што BigCommerce не е.

Shopify vs BigCommerce: Customer Support Verdict

Тоа, и фактот дека Shopifyзаедницата е генерално поголема, значи дека поддршката на клиентите е генерално победа за ShopifyИако не е голем пораз за BigCommerce или.

Shopify vs BigCommerce: Who is more secure and reliable?

Безбедност и сигурност се две работи што секогаш треба да ги имате предвид кога размислувате платформа за хостинг. Кога гледате во деловно хостирање, колички и решенија за електронска трговија, овие две работи стануваат уште поважни.

Ако вашата лична страница се спушти или се пробие, тоа е срам. Ако вашата продавница се спушти, губите пари, а можеби и идните приходи од разочарани клиенти, исто така. И двајцата Shopify BigCommerce успеавте да се движите низ многу пари - дали тоа значи дека тие се безбедни?

До одреден степен, да. Сепак, тоа мора да се земе со зрно сол. И, која компанија подобро? Ајде да видиме.

Shopify е помалку транспарентен во врска со неговата безбедност, што обично е лош знак. Нивната веб-страница зборува за тоа да биде компатибилен со PCI DSS (ова значи дека тие исполнуваат стандард за безбедност на информации, дефиниран од совет на компании за платежни картички), но тоа е за тоа.

Shopify е овластен Ниво 1 PCI DSS-компатибилен - најдобар можен сертификат.

shopify безбедност

Ова ги прави да звучат многу добри, но всушност се прилично стандардни - не треба да се каже дека голем софтвер за електронска трговија ги исполнува PCI стандардите.

Shopify Исто така нуди SSL сертификати и некои дополнителни безбедносни алатки - но искрено, тоа е толку фундаментално што навистина не сакам да ги сметам за безбедност.

BigCommerce е понапред за своите безбедносни мерки. Тие исто така се во согласност со PCI на ниво 1, прогласуваат 99.99% време на време и 100% време за време на мрежната недела (период од црн петок до сајбер понеделник), заштита на DDoS, странично HTTPS и разни други безбедносни протоколи.

BigCommerce има времетраење од 99.99%

Однадвор, ова го прави BigCommerce звучи подобро. Во реалноста, Shopify BigCommerce се скоро исти. Shopify има најмногу исти одбрани, но не ги детализира толку многу.

Понатаму, Shopify BigCommerce и двајцата имаат одлично време -BigCommerce избира да го потенцира повеќе. Според моето искуство, нема многу разлика во мерките што ги преземаат компаниите.

Постои разлика во дополнителните чекори што може да ги преземете за да ја заштитите вашата сметка и страницата. И двајцата BigCommerce Shopify имаат продавници со апликации, кои вклучуваат добри апликации за безбедност. ShopifyСепак, има многу поцврста продавница за апликации и поголем софтвер за градење заедница за Shopify платформа.

Shopify vs BigCommerce: Security and Reliability Verdict

Затоа, јас би го кажал тоа BigCommerce Shopify имаат ист квалитет на безбедност и обајцата одликуваат многу доброАма BigCommerce е отворен за мерките што ги презема и Shopify има поголем избор на безбедносни алатки за своите корисници да изберат.

Shopify vs BigCommerce: Кој е подобар?

Двете Shopify BigCommerce се цени заедно заедно, но BigCommerce is малку поевтино ако се плаќа годишно за својата второстепена сметка и севкупно поевтина за својата трето ниво сметка.

Иако овие разлики во цените не се огромни, BigCommerce дали нуди повеќе функции за првите две нивоа, до тој степен што го сметам за целокупно подобар договор на тоа основно ниво.

Shopify има многу карактеристики, а помалите бизниси треба да сторат добро од својот прв степен - до одреден степен, Shopify не наведува сè во онолку детали колку BigCommerce го прави тоа.

Сепак, BigCommerce сè уште е поцелосно прикажано на слични цени, па затоа би рекол дека е приближно подобра зделка.

Што се однесува до леснотијата на употреба, двајцата се приближно на исто ниво, но Shopify е малку полесно на очите и има поефикасна навигација, барем според мое мислење.

Сложено со леснотијата на користење, како и обично, е поддршка на клиентите: и двете платформи имаат голема поддршка на клиентите. И двајцата се одлични за контактирање со претставниците, а информациите и едукативните содржини на лице место се добри и за обајцата.

Разликата е Shopify има многу повеќе содржини, но е многу повеќе хаотичен и полн со пената отколку BigCommerceсодржината - што е поедноставно и поконцентрирано. Како и да е, би рекол Shopify во целост има подобра поддршка на клиентите и ресурси.

Двете Shopify BigCommerce повторно се врзани за безбедност и сигурност. Двете имаат продавници за апликации кои вклучуваат алатки за безбедност, но ShopifyПродавниците за апликации се малку поцврсти.

Мислам дека за помалите бизниси и оние кои се помалку технолошки расположени Shopify има толку голема поддршка и популарност на клиентите што сепак може да биде подобрата опција.

И двајцата носат многу на маса - ако не сторија, тие не би обработувале десетици милијарди долари во трансакции!